Antikové

26.03.2010 13:00

 

Antikové byli jednou z nejvyspělejších ras ve vesmíru. Díky informacím z antické pokladnice v Anglii SG-1 zjistila, že ještě před odchodem z galaxie Mléčné dráhy se Antikové nazývali Alterané. Rovněž zjistili, že čaroděj Merlin byl ve skutečnosti Antik, který pomohl králi Artušovipovznesení, a že legendární meč Excalibur je antický vynález, který zjišťuje čistotu srdce člověka, který se jej pokusí vytáhnout z kamene, aby rozhodl, zda si dotyčný zaslouží znát tajemství Antiků.

Byli hlavním členem aliance čtyř velkých ras a vytvořili celý systém hvězdných bran. Vlastnili technologie, které předčily všechny ostatní technologie ve fiktivním světě Stargate. Zápasili s Orii o pojetí vesmíru. Stejně tak jako mnoho dalších ras ve Hvězdné bráně, mají i Antikové svou paralelu v pozemské civilizaci - jsou spojováni s Římany. Římané vybudovali síť silnic a cest, které spojovaly jejich impérium s ostatním známým světem, Antikové zas síť hvězdných bran v mnoha galaxiích, které spojují jednotlivé světy a civilizace.

Po vytvoření systému bran v galaxii Mléčné dráze byla většina Antiků vyhlazena morem. Zbylá část pak před několika miliony let odletěla ve vesmírných létajících městech typu Atlantis do galaxie Pegasus. Tam vybudovali nové civilizace se složitou sítí planet propojených hvězdnými branami. Z galaxie Pegasus byli nakonec vyhnáni Wraithy, kteří byli výsledkem genetického zkřížení původního hmyzu – iratuského brouka - a lidí.

Mezi jejich mnohé přínosy patří sestrojení vyspělých lodí, létajících měst a celé sítě hvězdných bran. Ačkoliv jejich technologie byla vůči wraithské kvalitativně značně ve výhodě, byla nakonec k ničemů kvůli wraithské početní převaze. Poté co Wraithové po mnoho let obléhali Atlantis, byli Antikové nuceni odejít a město potopili pod hladinu moře. Odebrali se zpět na Zemi, kde dožili své životy. Některé ze svých genů předali vybraným lidem, jejichž potomci vlastní tzv. antický gen (anglicky Ancient Technology Activation gene) neboli ATA gen, který jim umožňuje ovládat antické technologie, což lidé bez genu nedokáží. Kromě několika Antiků, kteří dožili na Zemi jako smrtelníci, se všichni povznesli.